Spongyabob:
1-2Tipp hogy hogyan rajzold le SpongyaBobot:
Ki is az a Spongyabob?

A hódító szivacs

 

 

 

SpongyaBob KockaNadrág egy gyógyíthatatlanul optimista, ártatlan, komolytalan, de jószándékú tengeri szivacs. Egy hatalmas, kétszintes ananászban él Bikinifenéken, hűséges házikedvencével, Csigusszal. Szabadidejében medúzákat halászik legjobb barátjával, a lusta és eléggé lassú felfogású tengeri csillaggal, Patrick-kal. Élete értelme, hogy munkahelyén, a Rák-csálóban tökéletes herkentyűburgereket készítsen és ennek követleztében minden hónapban a hónap dolgozója cím büszke várományosa lehessen.

Spongyabob 1999 júliusában indult hódító útjára Amerikában a Nickelodeon csatorna jóvoltából. A mai napig az egyik legnézettebb rajzfilmsorozat az amerikai televíziózás történetében. Csak Amerikában, havi közel hatvanmillió nézőjével két és fél éven keresztül állandó csúcstartó volt - ráadásul ezek fele a felnőtt korosztályból került ki! Még ugyanabban az évben videón is megjelentek az első epizódok. SpongyaBob a Forbes magazine szerint 2003-ban a legknépszerűbb 10 karakter közé tartozott - hetedikként többek közt a Pókembert, az X-men Farkasát és a Pokémon sorozat Pikachu-ját előzte meg.

"Szerintem az egyik ok, amiért a nézők szereteik SpongyaBobot, az, hogy imádnivalóan tudatlan a világ dolgait illetően - magyarázza Julia Pistor producer. - A gyerekek és a felnőttek szívesen élik bele magukat a helyébe, mert a világ mára annyira bonyolult és ijesztő hellyé vált, hogy titokban mindenki szeretné olyan lazán semmibe venni a nagy problémákat, mint SpongyaBob."

A sorozat ötletgazdája, Stephen Hillenburg talán még legmerészebb álmában sem gondolta volna, hogy egy olyan karakter, amely megdöbbentően hasonlít egy konyhai mosogatószivacs és egy edámi sajt kereszteződésére, képes lesz meghódítani az egész világot. "Az ember kiagyal valamit, amiről azt gondolja, hogy a barátai jól fognak rajta szórakozni, aztán ilyen hihetetlen népszerűség lesz belőle. Ez még ma is teljesen megemészthetetlen számomra!"
A lélek víztükre


A nézők szájról szájra adták SpongyaBob hírét, és a kritikusok is teljesen odavoltak érte. A SpongyaBob sikerének legfőbb titka, hogy finoman egyensúlyoz a felnőtt humor és a gyermeki ártatlanság között. A gyerekek azért szeretik ezt a sorozatot, mert vicces, a felnőttek pedig csodálják és kicsit irigylik a sárga főhőst, aki mindig boldogan ébred reggelente. A néha elképesztő grafika és vizuális megvalósításnak, illetve a remek forgatókönyveknek köszönhetően a sorozat poénjai mindig ütnek, olyannyira, hogy Amerika-szerte rengeteg egyetemista és gyermeklelkű felnőtt szórakozik a derék szivacson.

Tom Kenny a kezdetek kezdete, azaz 1999 óta SpongyaBob eredeti szinkronhangja, és nem rejti véka alá, hogy leginkább csemetéi segítettek neki abban, hogy ráhangolódjon a figura megszólaltatásakor saját gyermeki énjére. "Ez a film közvetlenül a bennünk lakozó gyermekhez szól, és szerintem ennek köszönhetően fogja kiállni az idők próbáját. Ahogyan a gyerekek többsége is próbál túllépni saját kis világa határain, SpongyaBob és Patrick is nyakába veszi a világot, és nem félnek attól, hogy esetleg kudarcot vallanak. Folyton ide-oda ingáznak a félelem és a vakmerőség között, olyasféleképpen, ahogyan a gyerekek átélik a velük történő dolgokat."

A manapság rendelkezésre álló számítógépes technológia fejlettsége ellenére a stáb a kézzel rajzolt animáció mellé tette le voksát. "Egyszerre rajzolják és írják a sztorit - árulja Julia Pistor producer. - Nagyon spontán és időigényes folyamat, de ettől lesz SpongyaBob olyan különleges."
SpongyaBob születése


Stephen Hillenburg fiatalkori élményei olyan kölcsönhatásokat hoztak létre, amelynek egyenes következménye Bikinifenék világának létrejötte lett. Gyermekként nagy rajongója volt Jacques Cousteau dokumentumfilmjeinek, majd tengergazdálkodás-tervezésből szerzett egyetemi diplomát. Ezután tengerbiológiát tanított gyermekeknek egy tudományos központban. "Sokat tanultam abból, hogy gyerekeknek adtam elő" - emlékszik vissza Hillenburg, aki mindig ügyelt arra, hogy amit tanít, az interaktív és szórakoztató legyen a kisdiákok számára.

Mivel rajongása nem csillapult a Stan és Pan stílusú burleszk iránt, a rajzolás és a festés iránt mindig is kedvet érző Hillenburg diplomát szerzett kísérleti animációból a Kaliforniai Művészeti Intézetben. Nem sokkal később megkapta első komolyabb animációs feladatát: a Nickelodeon egyik korai sorozata, a Rocko (Rocko's Modern Life) forgatókönyvírója és kreatív igazgatója lett. E sorozat készítésekor találkozott azoknak a szakembereknek és színészeknek a zömével, akikből később megalkotta saját csapatát, és 1999-ben létrehozták a SpongyaBob-sorozatot.

"Steve és én a Rocko készítése közben úgy találtuk, hogy nagyon hasonló az életszemléletünk és a humorérzékünk - emlékszik vissza Tom Kenny. - Soha nem felejtem el azt a napot, amikor áthívott magához, hogy megmutassa, évek óta dédelgetett tervét. Egyszerűen csodálatos volt! Megrajzolta az összes szereplőt, a környezetüket pedig vízfestményeken ábrázolta. Még egy apró "bibliát" is összeállított, amelyben részletesen leírta a karakterek legfontosabb tulajdonságait. Teljesen készen állt minden, már csak a színészekre volt szükség, akik a hangjukat kölcsönzik a karaktereknek. Szerencsére engem választott SpongyaBob szerepére."

 
 
Petíció a nickelodeonért! 
 
 
 
 
2004. dec. 20-án a UPC, a piac jelentős részét képviselő kábeltelevíziós szolgáltató kivette minden programcsomagjából a Nickelodeont. A csatorna rehabilitásáért indítottunk petíciót, mely nagy népszerűségnek örvend azóta is!
Az eredményekről természetesen folyamatosan értesíteni fogjuk a UPC-t mindaddig, amíg választ nem kapunk.
A petíció szól továbbá a UPC Direct szolgáltatásnak is, ill. minden olyan más kábelszolgáltatónak, amelyen nem fogható a Nickelodeon.


Kérünk mindenkit, figyelmesen olvassa végig ezt az oldalt!
A petíciót az alábbi címen lehet elolvasni, illetve aláírni:
 

Az aláírás 1 perc alatt megvan. Nevedre és emailcímedre van szükség, illetve beírhatod lakóhelyedet is egy rubrikába. Valamint arra szeretnénk kérni minden idősebb (mondjuk legalább 15 éves) aláírót, hogy neve mellett jelölje meg életkorát is. Ezzel szeretnénk felhívni a UPC figyelmét arra a szerintük nem valós tényre, hogy a csatornának nem csak gyermek, hanem sok idősebb, felnőtt nézője is van!

Kérünk minden aláírót, hogy a petíciót tisztességesen töltse ki, figyelembe véve az alábbiakat:
  • egy ember egyszer írhatja alá a petíciót (1)
  • kerülj mindenféle negatív megnyilatkozást, a trágárkodásról nem is beszélve (2)
  • lehetőleg teljes nevet adj meg (1)(3)
  • írd be lakhelyed is, ha egy mód van rá (4)
(1) Ha ugyanaz az aláíró többször, neadjég sokszor (ráadásul egymás után!) szerepel vagy értelmetlen karakterek olvashatók a név helyén, az rontja a petíció hitelét! Összeszámlálásnál a duplán vagy még többször megjelenő aláírások természetesen összesen egynek lesznek elkönyvelve.
(2) A fenyegetőzés, a UPC vagy valamelyik másik társaság szídása nem ide való és semmilyen eredményre sem vezet. A vállalatok egyáltalán nem vesznek ilyesmiket magukra. Tárgyalásra így csak normális hangnemben van lehetőség.
(3) Mindenki nyugodtan megadhatja a teljes nevét, ebből az égegyadta világon semmilyen hátránya vagy kára nem származhat. Viszont a petíció kinézete komolyabb lesz tőle!
(4) Minél többen beírják lakhelyüket, annál nyomatékosabb lesz az egyes hálózatrészlegek igénye a csatornára az ország minden táján.


Akinek gondja akad az angollal, vagy bármi más miatt nem biztos abban, hogy ki tudja tölteni a petíció aláírásához szükséges rubrikákat, az
írjon nekünk, segítünk. Vagy akár küldje el nevét, emailcímét és lakhelyét (helységnév), mi felírjuk.


A további lapokon megnézheted, kik támogatták tevőlegesen is a petíció hírének terjedését ill. találsz bannereket, amiket te is felhasználhatsz saját oldaladon hasonló célból!


Köszönjük mindenkinek az aláírást! Amint valamilyen eredmény lesz, tájékoztatni fogunk benneteket!
Addig is a
Hírek oldalon olvashattok az ügy állásáról.

 
 
 
 
 
Oldalmenü
Szavazás
Hány éves vagy?
0-10
11-15
16-20
21-30
31+
Naptár